Hyvinvointialueella vauhti kiihtyy

14.10.2022

Syksyn mittaan hyvinvointialueen virkajärjestelyt ovat edenneet ja uudet toiminnot alkavat järjestäytyä. On jo aikakin, sillä ensi vuoteen on vain 78 päivää. Alueen tavoitteet ovat mahtipontiset: ”Olemme tunnettuja ystävällisyydestä kaikissa kohtaamisissa. Takaamme palvelun laadun ja turvallisuuden ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä tarpeiden mukaan yhdenvertaisesti. Kansalaiset ja asiakkaamme osallistuvat hoito- ja palvelupolkujen kehittämiseen (asiakasraadit ja kokemusasiantuntijat). Teemme rakentavaa yhteistyötä kaikkien sidosryhmiemme kanssa luottamuksen ilmapiirissä. Palvelemme myös muita kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään käyttäviä turvallisesti ja laadukkaasti. Kumppanimme jakavat toiminnassaan meille keskeiset arvot.”

Nämä alueen strategiaan sisältyvät tavoitteet asettavat haasteita aluevaltuutetuille, johtajille ja etenkin sote- ja pelastusalueen henkilöstölle. Viime viikolla alueen ICT-hankkeen johtaja oli tarkastuslautakunnassa kertomassa alueemme tietohallitostrategiasta, asiakastietojärjestelmistä ja laitteistojen hankinnasta. Koronaepidemian ja Ukrainan sodan seurauksena elektroniikkalaitteiden saatavuus on ollut tavallista hitaampaa ja kaikkia alkuvuodesta tilattuja salatun tietoverkon rakentamiseen tarvittavia langattomia tietoliikenneyhteyksiä ja päätelaitteita ei ole vielä saatu. Tavoitteena kuitenkin on, että jokaisessa alueen kunnassa päästään jo syksyllä testaamaan ja opettelemaan alueen käyttöön tulevia ja siirtyviä ohjelmistoja. Osalle kuntien sotealueelle siirtyvästä henkilöstöstä pyritään järjestämään ohjelmistojen käyttöön liittyvää koulutusta ennen vuodenvaihdetta, mutta hankkeen laajuuden ja erilaisten ohjelmien suuren lukumäärän vuoksi siirtymäkausi kohti yhtenäisempiä tietojärjestelmiä kestänee vuosia. Tavoitteena on, ettei kansalaisten palveluihin synny katkoja ja että yhteydenotto palveluntarjoajiin onnistuu ensi vuonnakin. Toiveena on, että henkilökunta käyttää heille uusia IT-järjestelmiä ja prosesseja jouhevasti ja tieto kulkee yhtä hyvin kuin nykyään.

Hyvinvointialueemme yliopistosairaala TYKS on Newsweek-lehden jokavuotisessa maailmantilastossa 58. paras sairaala. Lisäksi TYKS on tieteelliseltä tuottavuudeltaan viidenneksi paras Pohjoismaissa ja toiseksi paras ”maakuntasairaala”. Yliopistosairaalan kolme tärkeintä tehtävää ovat vaativa erikoissairaanhoito, koulutus ja tutkimus. Mikäli hyvinvointialueellamme säilyy vahva ja monipuolinen rahoituspohja, niin meillä on maailman huipputason terveyspalvelut ja mahdollisuus houkutella lisää huipputason osaajia. Tämä puolestaan takaa tutkimukseen perustuvan osaamisen ja terveyspalveluiden hyvän saatavuuden säilymisen. Maakunnan elinvoimaisuus, toiminnan tehokkuus ja vaikuttavuus auttavat osaltaan terveydenhuollon riittävän rahoituksen ylläpidossa.

Me varsinaissuomalaiset voimme luottaa yliopistosairaalan kykyyn tuottaa korkealaatuisia erikoissairaanhoidon terveyspalveluita ja terveydenhuollon yksiköiden kykyyn tuottaa peruspalvelut.

Sen sijaan alueen virkailijoiden ja aluehallituksen jäsenten hankintalain tuntemuksessa on puutteita. Aluehallitus joutui perumaan tänään 11.10.-22 aiemmassa kokouksessaan 6.9.-22 tekemänsä puhelinpalveluiden siirtotyön suorahankintapäätöksen, joka oli hankintalain vastainen. Toivottavasti kilpailutus opitaan ajoissa, ettemme joudu ensi vuonna menemään jonottamaan lääkärin vastaanotolle jo aamusta, kuten kansakoululaisena 60-luvulla.


Julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä 14.10.2022

14.10.2022Hyvinvointialueella vauhti kiihtyy
02.09.2022Hitaasti kiiruhtaen
22.07.2022Sotealueen järjestäytymistä ja tavoitteita
07.07.2022Naapurikaupunkiin rautatieasema!
05.07.2022Paimio asemakaupungiksi!
12.06.2022Hoitajamitoitus vesitetään - taas
10.06.2022Asiakasmaksukatto automaattiseen seurantaan
27.04.2022Aluevaltuustoaloite: Asiakasmaksukaton valvonta ja automatisointi
25.04.2022Valtuustoaloite: Vuokrarivitaloja kunnassa työtätekeville
25.04.2022Valtuustoaloite: Valtuuston kokousten videointi

Siirry arkistoon »