Maanviljelijä

Akateemisen uran ohella minulla on 50 vuoden kokemus maa- ja metsätaloudesta, viljanviljelystä. Vanhempani ostivat vuonna 1958 maatilan, jota viljelen yhdessä veljeni kanssa. Kolmetoistavuotiaana aloitin peltojen kevätmuokkauksen ja syyskynnöt tuolla kuvan Valmet 565 -traktorilla, joka oli kokoluokassaan aikansa huippu ketteryydessä ja käytettävyydessä, niin pelto- kuin metsätöissäkin.

Aikoinaan keskikokoisen tilan elinkelpoisuuden ovat syöneet Suomen liittyminen EU:hun ja siinä yhteydessä väkisin läpiajettu maaseudun rakennemuutos, jossa ihanteena on ollut tilakoon kasvattaminen. Kokoomus, keskusta ja sosialistit ovat päätöksillään syöneet maanviljelyn kannattavuuden. Tämä on kyllä tapahtunut muissakin maissa maailman laajuisesti. Historia toistaa itseään, maatalousyrittäjä on vain maaorjan modernimpi nimitys.

Kuvassa Valmet ja tohtori. 1970-luvulla kävin koulua Perniössä ja tein maatöitä kotitilallamme Marttilassa. Vuonna 2002 väittelin elektroniikan ja tietoliikennetekniikan tohtoriksi Turun yliopistossa, jossa olen toiminut mikroelektroniikan erikoistutkijana.

valmet_ja_tohtori._w500.jpg