Kyllä Vate hoitelee

27.07.2021

Sote meni ”yllättäen läpi” eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, jonka puheenjohtajana oli pääministeripuolueen oikeusoppinut Antti Rinne. Siellä ei nyt painanut se, että syrjäseutujen ja pienempien kuntien asukkaat eivät tule saamaan yhtäläisiä terveyspalveluja alueiden keskuskaupunkien asukkaiden kanssa. Ainakaan he eivät saa niitä samalla hinnalla ja yhtä vaivattomasti. Kauempana kaupunkikeskuksista asuvat joutuvat kattamaan suuren osan matkakuluista itse hakiessaan terveyspalveluita kauempaa, koska soten myötä terveyspalveluita tultanee keskittämään alueen väkirikkaimpiin taajamiin ja keskuskaupunkiin.

Varsinais-Suomessa Sipilän hallituksen aikana aloitettu soteuudistuksen valmistelu laitettiin syksyllä 2018 kokoomuksen ja Parpon johdolla koipussiin odottelemaan aikaa parempaa, kun oli jo ilmeistä, että silloinen sote-esitys tulisi kaatumaan ja yksityiset terveyspalvelujen tuottajat tulisivat jäämään aiempaa pienempään rooliin. Silloinen maakunnan poliittinen ”ohjausryhmäkin” jäi tauolle.

Marinin hallituksen aikana sote-uudistusta alettiin viedä läpi terveemmällä pohjalla, perustuen pääosin julkiseen terveydenhuoltoon palvelujentuottajana ja -tilaajana. Tavoitteena on ollut verovarojen käytön tehokkaampi valvonta ja hinnannousujen hillitseminen. Joskin esimerkiksi vanhustenhuollon valvonnassa on tullut ilmi pahoja puutteita viime vuosina. Koska Marinin hallitusohjelmaan ei sisältynyt maakunnille mandaattia soteuudistuksen ohjaukseen, niin poliittinen soten seurantaryhmä käynnistyi Varsinais-Suomessa uudelleen vasta vuonna 2020. Aiempi vähäinen ohjauskin muuttui valtuuksien täydellisen puutteen vuoksi seurannaksi, lähinnä virkamies- ja kuntajohtajakokousten tekemien esitysten kuunteluksi. Ilmeisesti Perussuomalaiset on ollut ainoa puolue, jolla on ollut edustaja Auranmaalta tässä poliittisessa vaikuttajaryhmässä ja se olen ollut minä. Olen puhunut kokouksissa pienempien kuntien sote-palveluiden puolesta. Toiset puolueet ovat valinneet poliittiset edustajansa suuremmilta paikkakunnilta, joten tilanne on ollut Varsinais-Suomen laajan maaseudun osalta varsin puutteellinen jo viimeiset kuusi vuotta.

AVL uutisoi 20.7. otsikolla ”Sote jättämässä pienet isojen jalkoihin” demokratiavajeesta, joka kohtaa pieniä kuntia, kun ensi tammikuussa järjestettävissä aluevaaleissa äänestetään edustajia Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuustoon. Auranmaalla ehdokkaana oleva ei kovin helposti saa riittävää äänimäärää tullakseen valituksi uuteen aluevaltuustoon. Nykyisessä maakuntavaltuustossa kunnilla on ollut asukasmäärään perustuvat paikkakiintiöt siten, että pienestäkin kunnasta ainakin yksi edustaja on päässyt mukaan. Puolueille kuntien paikat on jaettu ylikunnallisissa toimielimissä kuntavaalien tuloksen pohjalta.

Vaten eli nyt perustetun väliaikaisen soten valmistelutoimielimen kanssakin on pelottavan monella päätöksen tekijällä Turun kaupunkiin läheisesti tai työn puolesta liittyvä tausta. Kesäkuun alun kaavailujen mukaan oli arvioitavissa, että suunnitelluista 13:sta Vaten jäsenestä 9 oli joko Turun tai sairaanhoitopiirin kautta läheisesti turkulaisiksi luokiteltavia tai sidoksissa olevia henkilöitä. Neljä jäsentä on valittu periaatteella yksi per seutukunta: Loimaalta, Salosta, Turunmaalta ja Uudesta kaupungista. Viime eduskuntavaalien aikaan Turussa asui 41,2 % Varsinais-Suomen äänioikeutetusta väestöstä, joten tuossa Vatessa pitäisi olla enemmistö jäsenistä muualta maakunnasta, jotta demokratia toteutuisi maakunnan asukkaiden keskuudessa paremmin.

14.10.2022Hyvinvointialueella vauhti kiihtyy
02.09.2022Hitaasti kiiruhtaen
22.07.2022Sotealueen järjestäytymistä ja tavoitteita
07.07.2022Naapurikaupunkiin rautatieasema!
05.07.2022Paimio asemakaupungiksi!
12.06.2022Hoitajamitoitus vesitetään - taas
10.06.2022Asiakasmaksukatto automaattiseen seurantaan
27.04.2022Aluevaltuustoaloite: Asiakasmaksukaton valvonta ja automatisointi
25.04.2022Valtuustoaloite: Vuokrarivitaloja kunnassa työtätekeville
25.04.2022Valtuustoaloite: Valtuuston kokousten videointi

Siirry arkistoon »