Hallitusta harmittaa

Share |
14.04.2016

Salon Seudun Sanomien pääkirjoituksessa 11.4. kuvattiin, kuinka Stubb ja Sipilä ovat aivan puhki, kun kunnat eivät ole korottaneet sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja hallituksen kaavailemalla maksimimäärällä eli 30 prosentilla.

Tämähän suorastaan vaarantaa kuntatalouden heidän mielestään. Se myös vaarantaa heidän ajamansa terveys- ja sosiaalipalvelujen laajan yksityistämisen, kun yksityiset eivät voi kilpailla edullisen kunnallisen terveydenhuollon kanssa.

Ministeriöissä on ilmeisesti vieraannuttu kuntien alkuperäisestä tarkoituksesta ihan täysin. Kunnat on käsittääkseni alunpitäen perustettu turvaamaan alueensa asukkaille riittävät sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelut ja hoitamaan paikallishallintoa kuntalaisten eduksi.

Kuntia ei ole perustettu auttamaan "tuulihattuministereitä" kunnallisten palvelujen yksityistämisessä ja kuntien sekä valtion verotulojen vähentämisessä. Tämä tapahtuu automaattisesti, jos ja kun sotepalvelujen tuottaminen annetaan monikansallisille veroparatiisien kautta operoiville yksityisille ”terveysyhtiöille”.

Suomessa terveyspalvelujen ja julkisten hankintojen kilpailuttaminen on pahasti lapsenkengissä. Lainsäädäntö ei ohjaa ja vaadi virkamiehiä arvioimaan hankintojen tekemisessä ja palvelujen tilaamisessa kokonaistaloudellisuutta, johon sisältyvät myös työllisyysvaikutukset ja verokertymät kuntien ja valtion  tasolla. Tämä kokonaisvaltainen tulonmuodostus pitää aina ottaa huomioon. Silloin monikansallisten veronkiertoketjujen tarjoamat palvelut eivät enää helposti voita tarjouskilpailuja. Tällöin kuntien- ja valtiontalous (verokertymät) alkavat myös elpyä eikä tarvitse enää leikata ja murskata hyvinvoinnin rippeitä.

Nähtäväksi jää, että voiko tätä ylläolevaa kirjoitusta ymmärtää päätöksiä tekevien ministerien tai hankintoja hoitavien virkamiesten, kansanedustajien ja kuntapäättäjien aivoilla. Apua asiaan voisi saada Suomen yliopistoista hallituksen halveksimilta ”kaikenmaailman” dosenteilta.

09.04.2019Eläkeläisten ja lapsiperheiden asialla
11.02.2019Valtuustoaloite: Muovinkeräyspiste Marttilaan
23.01.2019Maksuhäiriöitä vähennettävä
11.01.2019Pikavippikulut kuriin
15.12.2018Valtuustoaloite: Omaishoitaja on kunnalleen lottovoitto
15.11.2018Avoin kirje aluehallintovirastolle: Hoitajamitoituksen tilanne vanhusten- ja sairaanhoidossa?
21.08.2018Ruokaturvaa on parannettava
17.08.2018Maataloussanastoa ei tarvitse poistaa
11.06.2018Maakuntavaltuustoaloite: Terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan riittävyys
11.12.2017Maakuntavaltuustoaloite: Positiivisen rakennemuutoksen tukeminen ja vauhdittaminen

Siirry arkistoon »