Maksuhäiriöitä vähennettävä

23.01.2019

Mikki Nieminen kirjoitti (SSS 20.1.) kritiikkiä kirjoitukseeni "Pikavippikulut kuriin" (SSS 11.1.). Hän keskittyi istuvan hallituksen keväällä 2016 tekemään opintolainojen velkomusasioiden kohtuullistamispäätökseen opintolainojen takausvastuuvelan korkojen osalta, jolla korko alennettiin neljään prosenttiin.

Itse en ole koskaan rinnastanut opintolainaa pikavippeihin enkä liioin yrittäjien lainoihin. Monia yrityksiä ovat korkeat lainojen korko- ja järjestelykulut pikavippeineen ja perintäkuluineen kaataneet. Yrittäjät ovat menettäneet luottotietonsa ja joutuneet kohtuuttomiin vaikeuksiin. Tämä velkavankeus on monilla jatkunut eri muodoissa 90-luvulta aina tähän päivään saakka.

Toiseksi Nieminen kritisoi sitä, että kirjoituksessani Sipilän hallitukselle esittämääni asiaa, että "maksimikorko pikavipeille olisi 10 prosenttia Euroopan keskuspankin viitekoron päälle, jos ajatellaan yhtään reiluutta ja moraalia aikana, jolloin säästötililtä maksettavat korot ovat vajaan prosentin paikkeilla" ei löytynyt perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista.

Tämä onkin ihan oma mielipiteeni, jonka haluan nostaa yleiseen keskusteluun. Eduskunnassa ollessani huomasin, että jos asia saa mediassa ja kansalaisten keskuudessa laajaa kannatusta, niin sillä on taipumus edetä myös eduskunnassa.

Nykyisin monet kunnat ovat edesvastuuttomasti antaneet sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja kansainvälisten perintäyhtiöiden bisneskentäksi. Vuonna 2017 noin 320 000 asiakasmaksua joutui ulosottoon, ja monet pienituloiset eläkeläiset ovat menettäneet luottotietonsa.

Erityisen riskialttiita velkakierteeseen ajautumaan ovat nuoret, joilla ei ole vielä riittävää kokemusta oman talouden hoidosta. Jos jo nuorena velkaantuu, riski syrjäytyä yhteiskunnasta on todella suuri.

Ylivelkaantunut jää usein työelämän ulkopuolelle tai harmaan talouden työntekijäksi, koska ulosotot vanhoista veloista verottavat vahvasti normaalia palkkatuloa. Tämän torjumiseksi on säädetty jo erillinen laki, jonka avulla vuoden työttömänä ollut ylivelkaantunut saa työllistyessään puolen vuoden tauon velkojensa lyhentämiseen.

09.04.2019Eläkeläisten ja lapsiperheiden asialla
11.02.2019Valtuustoaloite: Muovinkeräyspiste Marttilaan
23.01.2019Maksuhäiriöitä vähennettävä
11.01.2019Pikavippikulut kuriin
15.12.2018Valtuustoaloite: Omaishoitaja on kunnalleen lottovoitto
15.11.2018Avoin kirje aluehallintovirastolle: Hoitajamitoituksen tilanne vanhusten- ja sairaanhoidossa?
21.08.2018Ruokaturvaa on parannettava
17.08.2018Maataloussanastoa ei tarvitse poistaa
11.06.2018Maakuntavaltuustoaloite: Terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan riittävyys
11.12.2017Maakuntavaltuustoaloite: Positiivisen rakennemuutoksen tukeminen ja vauhdittaminen

Siirry arkistoon »