Ruokaturvaa on parannettava

21.08.2018

Ihmisen elämänlaatua ja onnellisuutta lisääviä tekijöitä ovat muun muassa hyvä terveys, ravitseva ruoka, mielekäs asuinympäristö ja riittävä toimeentulo. Kuluvana vuonna alkukesän vallinneet kuivat ja lämpimät sääolot ja lähestyvät eduskuntavaalit ovat jälleen nostaneet ruokaturvan ja maanviljelyn heikon kannattavuuden uutisotsikohin. Tämä on hyvä asia. Kuitenkin minua huolestuttaa se, että kokoomus ja keskusta ovat SDP:n myötämielisellä tuella pitäneet jo vuosikausia Suomen maaseutua ihmisineen kohderyhmänä, joiden omaisuuden arvosta ja ansiotuloista leikkaamalla Suomen EU-jäsenyydestä aiheutuneet kulut on pääosin katettu.

Harjoitetun maatalouspolitiikan seurauksena viimeisen 30 vuoden aikana suurin osa Suomen maatiloista on joutunut kannattamattomana lopettamaan toimintansa. MTK:n ja suurimpien puolueiden johtaman maatalouden tukipolitiikan kautta pienten maatilojen omistajia on syyllistetty ja painostettu myymään maansa halvalla suuremmille tiloille lisämaiksi. Kehityskulku on johtanut maaseudun hitaaseen näivettymiseen ja autioitumiseen. Nykyisin työikäistä ja osaavaa työvoimaa alkaa olla maaseudulla jo vaarallisen vähän, kun ajatellaan, että tulevinakin vuosina Suomessa pitää pystyä tuottamaan ruokaa ainakin oman kansan tarpeisiin.

Osa maatiloista lähti Suomen EU-liittymisen aikoihin kasvattamaan tilakokoa parhaan kykynsä mukaan viljelijäväestölle markkinoidun maatalouspolitiikan seurauksena. Luvattiin, että kun tehostaa tilan toimintaa ja investoi tuotannon lisäämiseen, niin menestyy. Nykyisin kuitenkin maailman laajuisen kauppapolitiikan seurauksena maatalouden tuottajahinnat on poljettu niin alas, ettei suurillakaan tiloilla mene hyvin. Lisäksi monet ovat ylisuurten investointiensa seurauksena velkaloukussa, josta ei nykyisillä tuottajahinnoilla selviä. He odottavat kauhulla sitä tuomiopäivää, kun veloista perittävä korko alkaa nousta.

Viimeisimpiä keksintöjä tässä viljelijöitä eriarvoistavassa maatalouspolitiikassa, jossa leikattuja ja hupenevia tukieuroja jaetaan, ovat aktiivitilan käsite ja erilaiset tilan sukupolvenvaihdokseen liittyvät tilakoosta johtuvat ehdot. Sukupolvenvaihdoksessa tilan ulkopuolelta hankittuja tuloja ei aloittavan viljelijän kohdalla huomioida tasaveroisena maataloustulon kanssa, kun arvioidaan tilan elinkelpoisuutta. Tällä politiikalla monet nuoret, jotka haluaisivat jatkaa kotitilansa tai lähisukulaisensa tilan viljelyä, jätetään heikompaan asemaan kuin ne, jotka ”perivät” suuremman tilan.

Nyt hallituksen on korkea aika myöntää lisätukea maatiloille tasapuolisesti, että selvitään poikkeuksellisten sääolojen aiheutamien tulonmenetysten ja tuotantovaikeuksien yli mahdollisimman pienin vahingoin. Kotimainen maataloustuotanto parantaa pitkällä aikavälillä valtion taloutta, kun kansalle ei tarvitse ostaa ruokaa ulkomailta velkarahalla.

09.04.2019Eläkeläisten ja lapsiperheiden asialla
11.02.2019Valtuustoaloite: Muovinkeräyspiste Marttilaan
23.01.2019Maksuhäiriöitä vähennettävä
11.01.2019Pikavippikulut kuriin
15.12.2018Valtuustoaloite: Omaishoitaja on kunnalleen lottovoitto
15.11.2018Avoin kirje aluehallintovirastolle: Hoitajamitoituksen tilanne vanhusten- ja sairaanhoidossa?
21.08.2018Ruokaturvaa on parannettava
17.08.2018Maataloussanastoa ei tarvitse poistaa
11.06.2018Maakuntavaltuustoaloite: Terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ammattitaitoisen hoitohenkilökunnan riittävyys
11.12.2017Maakuntavaltuustoaloite: Positiivisen rakennemuutoksen tukeminen ja vauhdittaminen

Siirry arkistoon »